SORTIMENT

Vårat prima

SORTIMENT

Sortiment

NÖT & KALV

När vi på Kungsholmens Kött köper in kött så är valet av slaktdjur ytterst viktigt. Djurets kön och ålder likväl så som dess formklass är grundläggande för vilka djur och vilket kött som vi hanterar. Beroende på vilken ras djuret är av, har största vikt då de olika raserna skaffar sig fett vid olika åldrar. Inom den Svenska köttmarknaden så domineras den kraftigt utav nötdjur inom mjölkproduktionen vilket består utav svenska raser.

Djurets kön är även den väldigt viktig, då hondjur har tunnare muskelfibrer, mindre bindväv och har förutsättningar för att ge ett mörare kött. En kastrerad tjur, sk Stut, har en köttsammansättning vilket liknar hondjuren. Tjurarna har senare fettansättning och även grövre muskelfibrer och mer bindväv vilket kan ge en mindre mör köttprodukt.

Beroende på djurets ålder vid slakt så får även köttet en distinkt skillnad. Äldre djur har en utpräglad smak och ton som de yngre djuren ej har, men detta är en balansakt då yngre djur har ett mörare kött gentemot de äldre. Ett hondjur på va 5 års ålder är vad som brukar anses som det mest smakrika och bästa som går att få. Bete i form av gräs och grönbete, hö eller ensilage och så kallat kraftfoder påverkar köttets kvalitet och smak på olika sätt. Just kraftfoder kan vara positivt men endast i mindre mängder.

Sortiment

GRIS

Vi har alltid ätit mycket fläsk i Sverige och kött från gris är tillsammans med nötkött, det vi äter absolut mest utav. På grund av detta så är vårat lager och sortiment med fläskkött stort och under konstant uppdatering.

Vi på Kungsholmens Kött ställer samma stora krav på det fläskkött som vi köper in som på nötköttet vi säljer ut till våra kunder. Köttmängden eller den sk köttandelen, mäts på slakteriet och märks sedan upp på köttet, vanligtvis är denna mängd mellan 56% och 61%.

Man bör vara införstådd med vilken styckdetalj som väljs beroende på tillagningsmetod, förutom kvaliteten är just vilken detalj av fläskköttet som väljs det som kommer styra vilken upplevelse som kunden får. Som fransmännen säger, allt ifrån grisen är användbart och gott, inget är mer oumbärligt i köket.

Allt kött som saluförs av oss är besiktigat i enlighet med Livsmedelsverket, detta för att garantera säkerheten i köttet.

Sortiment

LAMM & VILT

Vi på Kungsholmens Kött hanterar och levererar både Lamm- och Fårkött (Mutton) vid efterfråga och på kort varsel då vi håller nära kontakt med flertalet slakterier. Djuren kommer från Sverige likväl som Irland och Nya Zeeland.

Skillnaden mellan just Fårkött och Lammkött var förr mycket distinkt då Fårkött (Mutton) kommer ifrån vuxna djur, vilket förr då kvalitén var sämre ofta gav upphov till uttryck som att det ”smakar kofta”. Idag äts det nästan bara fint fårkött men köttet kräver lite längre tillagningstid.

Viltkött är ofta mer säsongsbetonat än allt annat, men hägnad vilt kan fås under hela året. Fram emot jultider är högvilt så som Älg och Vildsvin väldigt efterfrågat men Vildsvin kan fås året runt pga dess stora mängd djur.

Sortiment

FISK

Vi på Kungsholmens Kött hanterar både färsk och fryst fisk av en bred mängd, till både stora kök och mindre lokaler och caféer. Vit fisk är en favorit för luncher idag, mycket tack vare det faktum att folk har fått upp ögonen för dess stora mängder med vitaminer och mineraler. Fettare fisk så som lax och sill innehåller stora mängder med Omega-3 fetter vilket har fått stora rubriker.

MSC-certifiering och även ASC-märkning på fisken vi säljer är något som alltid eftersträvas, för att på så sätt kunna erbjuda god smakande fisk samtidigt som det stillar våra kunders oro. All fisk finns tyvärr inte att få med alla former av certifieringar och märkningar, men t om den Tonfisk vi säljer är MSC-certifierad.

Sortiment

FÅGEL

Fågel, och då framförallt Kyckling är en produkt som växt sig stark i dagens samhälle av flera anledningar, en av de största är det magra ljusa köttet som är lättlagat och mycket nyttigt. Skinnet på kycklingen är den del som innehåller fetter vilket gör det mycket enkelt att äta magert om vikten är att tänka på.

Kycklingens neutrala grundsmak gör den även ytterst enkel att använda i så gott som alla situationer och måltider, kryddor och såser gifter sig väldigt väl med köttets smak. Den sk Majskycklingen har en lite annorlunda smak då den är uppfödd på Majs, smaken brukar beskrivas som något mildare och sötare.

Sortiment

CHARK

Charkuterier är ofta lokala specialiteter med smaker, toner eller ingredienser som kopplar till regionen ifråga men även enklare former finns där historien snarare är fokus. I Sverige har vi t ex Isterbanden ifrån Småland och falukorven ifrån just Falun.

Ordet i sig kommer ifrån franskans att ”koka kött” men innefattar även rökt och saltat kött, för att på olika sätt se till så att inget gick till spillo samtidigt som man förlängde hållbarheten på maten. Att röka köttet är ett bra sätt för att ge smak och förlänga dess hållbarhet, beroende på hur kraftigt det blir saltat och vilket trä man använder så ändras smaken därefter.